0

Språk

Skånes Dansteater arbetar hela tiden med att förnya och utveckla dansen som konstform. En gång per år samlar vi till festival eller konferens och belyser dansen ur olika perspektiv. På grund av rådande omständigheter kring internationellt resande har vi fått flytta på 2020 års planerade festival DansFunk 3.0. Denna festival kommer istället att äga rum hösten 2021. Istället fokuserar vi blicken inåt mot dansbranschen med en fullmatad dagskonferens om dans och tillgänglighet. Välkommen till DansFunk Branschdag 2020!

 

DansFunk 2020
En konferens om dans och tillgänglighet

Fredag 20 november 2020

 

En dagskonferens om dans och tillgänglighet live streamad online.

2012 inledde Skånes Dansteater en resa för en mer jämlik dansscen med festivalen DansFunk. DansFunk blev på många sätt ett nationellt startskott kring dans och funktionsvariationer och frågan om vilka kroppar som får ta plats på scen. Vi analyserade strukturer och möjligheter. På flera håll i landet påbörjades stora satsningar för förändring.

Flera år, produktioner, projekt och samarbeten senare är det mycket som har hänt i frågan. 20 november 2020 vill vi återigen samla dansbranschen för att tillsammans starta arbetet med ett gemensamt manifest och formulera strategier för framtiden. För att skapa en jämlik scen behövs allas röster – koreografer, dansare, beslutsfattare, producenter, marknadsförare, dansutvecklare för att nämna några.

SE DANSFUNK BRANSCHDAG

Upplev DansFunk Branschdag även i efterhand!

Följ denna länk för att ta del av föreläsningarna och samtalen: länk till DansFunk 2020 på SKånes Dansteaters Vimeo

PROGRAM DANSFUNK 2020

MANIFEST FÖR EN INKLUDERANDE SCENKONST: FOKUS DANS

Om nationella kulturpolitiska strategier, riktlinjer och ramverk som behöver utvecklas för en mer jämlik scenkonst.

Seminarium med Kulturrådet, Holland Dance Festival, Oriente Occidente, British Council och Share Music & Performing Arts.

DANSUTBILDNINGAR I FÖRÄNDRING

Om nationella och internationella exempel på hur dansutbildningar har blivit eller kan bli, allt mer tillgängliga. Från de första danskurserna för barn till professionella dansare och koreografer.

Seminarium med Stockholms Konstnärliga Högskola, Share Music & Performing Arts, Sigtuna Kulturskola, Stop Gap Dance Company och Högskolan för scen och musik, Göteborgs Universitet.

VEM DIKTERAR VILLKOREN FÖR KONSTNÄRSKAP?

Hur skapar vi förutsättningar, så att koreografer och dansare med funktionsvariationer får möjligheter att skapa och utveckla ett konstnärligt ledarskap på egna villkor?

Semniarium och samtal med Kate Marsh, dansare, koreograf och forskare; Madeleine Månsson, dansare och koreograf Skånes Dansteater; Sindri Runudde, frilansande dansare och koreograf och Emilia Wärff, dansare Danskompaniet Spinn.

ARRANGÖRSKAPET

Hur kan vi, med stöd av FN-konventionen om mänskliga rättigheter, utveckla en hållbar agenda som möjliggör att vår publik får ta del av fler föreställningar av och med dansare och koreografer med funktionsvariationer?

Samtal med Danskompaniet Spinn, Producentbyrån och Kulturrådet.

 

Tidigare festivaler på Skånes Dansteater

 2012 hölls den första dansfestivalen på Skånes Dansteater. Nyfiken på tidigare teman, gäster och festivaler?

Följ denna länk för mer information om tidigare festivaler på Skånes Dansteater