Language
Konto
Wubkje Kuindersmas namn dyker ständigt upp i dansnyheterna. Det förekommer i lysande recensioner, nämns bland nya talanger att hålla koll på och kopplas till namn på dansare som fått prestigefulla priser för att ha dansat i hennes verk. Hon är en lågmäld holländsk koreograf med ett till synes ändlöst flöde av kreativa idéer.
Hennes danskarriär är mångskiftande och omfattar bland annat samarbeten med Wayne McGregor's Random Dance och Dansk Danseteater. Trots att hon alltid längtat efter att skapa har hon också känt att hon måste uppleva dansarens liv:
– Som konstnär ville jag ha mer erfarenhet att dela med mig av, men även för att jag bara älskar att dansa! Det är de där stunderna på scenen när tiden stannar. Man lever i stunden och förvandlas till något magiskt.
Hennes verksamhet som koreograf har dessutom tagit henne över hela världen, från Europa till Australien och USA. Livet som frilanskoreograf kan vara ensamt, men för tillfället har hon ett treårigt residens i Amsterdam, som Young Creative Associate på Dutch National Ballet.
– Det är fantastiskt att få ha den platsen, den mänskliga relationen – och veta att jag kan komma tillbaka och arbeta med samma dansare. Det ger en känsla av hemhörighet.
En av hennes stora framgångar under perioden var duetten Two and Only för Dutch National Ballet, där hon använde det inspirerade samarbetet mellan premiärdansaren och veteranen Marijn Rademaker och Timothy van Poucke – en av kompaniets nyaste och yngsta medlemmar – i en intensivt mänsklig och ömsint relation.
Hennes nya verk för Skånes Dansteater, in:finite har premiär i maj 2023, men det kreativa teamet leker redan med tanken på att skapa en ekosfär som kan inrymma koreografin.
Men varför in:finite? Det är ju engelska för oändlig: pratar vi alltså om oändlighet här? Eller något mer ändligt?
– Mest oändlighet. Mira – den konstnärliga ledaren – ville att projektet skulle bli ett resmål, ett verk som folk kom till Malmö för att se. Vi leker med den sortens oändlighet och inspireras av vad som händer med miljön och naturens oändlighet. Naturen pågår ju hela tiden. Men när det gäller planetens tillstånd är det ju faktiskt så att vi är i farozonen och kanske är det också vi som är det farliga. Räddning är ett tema, och lösningar, och möjligtvis är vi en del av lösningen. Jag vill jobba med olika lager för att skapa rum för eftertanke, erfarenhet, men även mirakel, för naturen är så fascinerande.
– Jag jobbar med scenografen Martin Chocholousek och vi har skapat allt från grunden. Jag har sagt att koreografi är som att drömma med öppna ögon. Vi sätter oss ner och jag beskriver allt som en film, och han talar om för mig hur vi kan skapa de olika ekosystemen. Samarbetet började med att vi föreställde oss olika rum. Vi har till exempel en vägg som är inspirerad av cellstrukturer och koraller. Den är porös och dansarna kan röra sig in och ut, och den kommer att vara belyst för att ge en känsla av djup, som när man simmar under vatten.
Vi vill skapa en hybridvärld där musik, dans och bildkonst smälter samman. Det utspelar sig i blackboxen, men en del av det är en installation som publiken kan gå igenom. Föremålen är orörliga, men dansarna rör sig och det blir spännande. Den andra delen blir mer välbekant där publiken sitter och tittar på föreställningen. Som dansare tyckte jag alltid om att dansa runt publiken och in i den. Det kan vara lite av en chansning, men jag tror det kan funka.
Mira presenterade mig för kostymdesignern Jessica Helbach som är holländsk och som har jobbat med Skånes Dansteater tidigare. Vi kommer att samarbeta nära varandra eftersom kostymerna är mycket viktiga för hur publiken upplever koreografin.
Jag tog med Nicholas Thayer i mitt team, och han skriver partituret som är en mix av elektronik och stråkar. Han arbetar med nordiska ljud och det har han gjort tidigare i sin musik, och därför tänkte jag att han skulle vara rätt för det här stycket. Nu pratar vi dessutom om att eventuellt använda röster, och Nicholas arbetar med digitaliserade videosnuttar som kan projiceras i rummet. Så det kommer att bli olika universum i själva musiken.
De sex dansarna från Skånes Dansteater är nya för dig. Är det inte lite läskigt att skapa i stunden med människor du aldrig träffat förut?
– Jag förbereder ju alltid stycket som en film i mitt huvud och skapar en del rörelsematerial för att ha en bra utgångspunkt, och när jag sedan behöver generera mer rörelse så kommer det. Jag är väldigt optimistisk, för jag älskar dansare, och dans är ett jättevackert universellt språk som vi kan tala och dela med varandra. Något uppstår i stunden, bara för att vi är beredda att arbeta och förena våra krafter. Det tycker jag är helt fantastiskt. Som dansare och koreografer älskar vi vår konstform och det är superspännande att skapa något nytt.
Idag uppmuntras dansare redan under utbildningen att improvisera, och att ha erfarenhet av många olika dansstilar tar bort rädslan för konstiga rörelser. Dans är ett språk, och vi väljer hur kroppen kan uttrycka sig på många olika sätt. Det tror jag är en stor hjälp och gör det möjligt för dansaren att snabbt förstå helheten och varför koreografen ställer specifika krav. Dansare är idag enormt välutbildade och om de är öppna och nyfikna och lite kreativa – så är det en underbar kombination!
Du är på väg att bli en etablerad koreograf. Vad tänker du om det?
– Det är intressant, för jag inser inte det själv, men det skulle vara fantastiskt! Jag bara älskar att skapa. Min dröm är att fortsätta skapa nya verk och jag blir jätteglad när jag blir tillfrågad.
Text: Maggie Foyer. Foto: Christoffer Lomfors, Erwin Olaf.
11 maj–9 juli på Skånes Dansteater, Malmö.
Se alla föreställningsdatum här
Koncept, koreografi, regi: Wubkje Kuindersma
Dansare: Pili Abaurrea Zardoya, Jeanne Delsus, Fabrizio di Franco, Marco Herløv Høst, Emma Välimäki, Jing Yi Wang.
Repetitionsledare: Belinda Nusser.
Musik: Nicholas Thayer
Scenografi: Martin Chocholousek
Ljusdesign: Tom Visser
Kostymdesign: Jessica Helbach
Mer om dansen, konstnärerna och livet på dansteatern hittar du i 'Skånes Dansteater Magazine' online via Yumpu