Dansarna Hanna Nussbaumer och Jure Gostinčar och skådespelaren Johanna Friberg.
Föreställningar
18 oktober – 24 november 2024

Aniara

Harry Martinssons mytiska diktepos som en dans- och teaterupplevelse med Skånes Dansteater och Moomsteatern.

Aniara är en föreställning som blandar dans och teater. Den grundar sig på den svenska författaren Harry Martinsons bok med samma namn.

I Aniara kallas jorden för Doris och den håller på att förstöras av hur människorna lever sina liv. Dom som kan flyr nu från planeten Doris. Aniara är namnet på ett av dom rymdskepp som åker fram och tillbaka från Doris till flyktingarnas nya hemplanet Tundrakloten.

Under en av dessa resor händer något oväntat. Aniara krockar med en mindre planet och börjar köra vilse. Vad händer med passagerarna och personalen på Aniara? Vad känner dom? Hur försöker dom rädda sig själva? Vad önskar dom sig mest av allt?

Nytt samarbete
I föreställningen Aniara möts Moomsteaterns skådespelare och Skånes Dansteaters dansare för första gången. Genom att blanda dans, musik och teater vill vi berätta denna viktiga berättelse. Tillsammans vill vi skapa en föreställning som är som en dikt som du kan se.

Typ
Föreställningar
Spelas
18 oktober  –  24 november 2024
Plats
Skånes Dansteater
Längd
1 tim 40 min, inkl paus

Kreativt team

Koreografi, regi

Carl Knif

Musik, ljuddesign

Ville Leppilahti

Scenografi, ljusdesign

Jukka Huitila

Kostymdesign

Karoliina Koiso-Kanttila

Dramatiker

Robin N Spegel

Posterfoto

Johan Sundell

Koreografen Carl Knif

För mig är Aniara en berättelse om hur vi människor är dåliga på att förstå vår egen situation. Hur vi har svårt att se kritiskt på det vi gör.

—  Carl Knif, koreograf